Tips

En dan is het zover. Na het afronden van een aantal rijlessen mag je deelnemen aan het praktijk rijexamen! Veel leerlingen weten niet goed wat ze kunnen verwachten op een rijexamen. Waar moet je op letten? Wat kun je doen om je op je gemak te voelen? Wij zullen een aantal tips geven om te slagen voor het praktijk rijexamen.

1. WEET WAT JE TE WACHTEN STAAT

Het is prettig om vooraf te weten wat je kunt verwachten. Tijdens de rijles kun je hier uitgebreid over praten met je rij-instructeur. Op de website van het CBR staat meer informatie over de eisen van het examen. Lees dit op je gemak door, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

2. BEREID JE GOED VOOR

Een goede voorbereiding is het halve werk. Het is heel belangrijk dat je genoeg ervaring hebt opgebouwd tijdens rijlessen. Heb je de auto onder controle en heb je zelf het gevoel dat je er klaar voor bent? Dan kun je dit vast laten zien tijdens het praktijkexamen. Jouw rijinstructeur kan waarschijnlijk goed aanvoelen wanneer je er klaar voor bent. Zorg bovendien dat je goed bent uitgerust en zorg voorafgaand aan het rijexamen voor voldoende afleiding.

3. MAAK JE NIET TE DRUK

Waarschijnlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar hou voor ogen dat het een ritje is om te laten zien wat je de afgelopen tijd hebt geleerd. Als je het rijden goed beheerst kun je gerust een half uurtje met een examinator rondrijden. Wanneer je te zenuwachtig bent, is de kans op het maken van fouten veel groter. Als je erg opziet tegen het rijexamen dan kun je daar het beste over praten met je rijinstructeur. Hij of zij kan dan met je praten en je gerust stellen. Er bestaan ook rijscholen met een rijinstructeur die speciaal opgeleid is voor het herkennen van faalangst of examenvrees. Je kunt ook een speciaal rijexamen afleggen met een examinator die gespecialiseerd is in faalangst bij leerlingen.

4. LUISTER NIET TE VEEL NAAR TIPS VAN ANDEREN

Het is vaak goed bedoeld, maar luister niet naar de verhalen van andere mensen. Deze verhalen zorgen ervoor dat je anders gaat rijden dan je gewend bent. Kijk niet meer of minder dan anders en rijd niet sneller of langzamer dan tijdens de rijlessen. Jouw rijinstructeur heeft het jou op de juiste manier geleerd. Probeer hier niet van af te wijken.

5. RAAK NIET IN PANIEK BIJ EEN FOUTJE

Iedereen maakt fouten, zelfs de examinator. Als je aan de examinator laat zien dat je de fout op een veilige manier oplost, kun je nog steeds slagen. Vergeet de fout zo snel mogelijk en concentreer je op de rest van het examen.

6. RIJ ZELFVERZEKERD EN BESLUITVAARDIG

Zorg ervoor dat de examinator zich veilig voelt bij jou in de auto. Toon initiatief en neem actief deel aan het verkeer. Als je voorrang hebt, neem die dan en aarzel niet te lang.

7. BIJZONDERE VERRICHTINGEN

Leerlingen maken zich vaak het meest druk over de bijzondere verrichtingen. Met name fileparkeren is vaak een gevreesde bijzondere verrichting. De bijzondere verrichtingen hoeven niet foutloos te zijn. Het belangrijkste is dat je ze op een verantwoorde en veilige manier uitvoert. Hou je aan de verkeersregels en kijk goed om je heen. Het is helemaal niet erg als je bij het parkeren een extra keer moet steken.

8. PAS JE SNELHEID AAN BIJ DE SITUATIE

Rij niet precies 50 op wegen waar dit de maximum snelheid is. Het maakt de examinator niet uit of je er 3 kilometer per uur boven of beneden zit. Belangrijker is dat je de snelheid aanpast aan de situatie. Rij door wanneer het mogelijk is en rij langzamer dan de maximum snelheid als de situatie de maximum snelheid niet toelaat.

9. ZORG VOOR EEN GOEDE NACHTRUST

Een goede nachtrust is goed voor de concentratie en helpt je om te ontspannen. Ga daarom niet te laat naar bed en slaap niet te lang uit. Probeer niet teveel na te denken over het examen, ook al is dit misschien heel moeilijk. Neem vooral geen versuffende medicijnen tegen de zenuwen!

10. ZORG ERVOOR DAT JE AL JE DOCUMENTEN BIJ JE HEBT

Controleer vroegtijdig of je ID nog geldig is op de dag van het examen. Hou rekening met minimaal 5 werkdagen wachttijd voor je nieuwe ID. Print je oproepkaart, gezondheidsverklaring en zelfreflectie uit en neem het mee naar het examen.

Om je rijbewijs aan te vragen bij de stadhuis moet je een recente pasfoto, geldige ID en gemiddeld € 40,- of pinpas meenemen.

We hopen dat je iets hebt aan onze tips en wensen jou alvast veel succes en plezier met je rijlessen!

Mijn-rijles.nl